Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 februarie 2010

''I HAVE A DREAM''

"I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: 'We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal.'' Martin Luther King Jr.
Frumoase vorbe rostite de unul din marii activisti ai umanitatii, dar oare in ziua de azi cineva mai crede in ele? In societatea romaneasca egalitatea membrilor sai este doar o chestie principiala fara a avea o acoperire materiala. Se poate argumenta ca in fata legii toti suntem egali ,dar sa fim seriosi ,acest argument cade tinand cont de toate evenimentele in care sunt implicate diverse struto-camile de pe scena romaneasca, fie ea mondena, politica etc. Un alt argument ar fi egalitatea in fata lui Dumnezeu, acest subiect, din punctul meu de vedere este aievea deoarece in eventualitatea existentei unei inteligente cosmice acest lucru nu ajuta cu nimic la egalitatea lumeasca ci doar la egalitatea unei eventuale existente postbiologice. Atunci la ce egalitate se referea domnul King? Este absolut evident ca nu suntem egali din nici-un punct de vedere, unii se nasc cu anumite calitati fizice, altii cu unele psihice, altii chiar cu lipsa unor astfel de calitati, fiecare cum a fost inzestrat si apoi educat. Pe langa faptul ca nu ne nastem egali societatea pacatoasa in care ne nastem ne inoculeaza diferite stereotipuri si comportamente(la noi in tara acestea sunt de obicei negative) care ne diferentiaza dar ,mai rau, ne fac sa diferentiam, sa marginalizam si sa catalogam la randul nostru.Si atunci,care este solutia? Ce este de facut ? Imbratisam acest ideal renascentist de egalitate inter-umana sau utilizam legea naturii, supravietuirea celui puternic? Poate exista o cale de mijloc? Va las pe voi sa decideti care este acel raspuns in speranta ca voi ajunge si eu la unul. :)

Un comentariu:

  1. Murphy stie mai bine logica problemei tale indirecte, care are ca exmeplu alegererile electorale.Asta ca sa vezi unde ajunge rezultatul daca persoanele nu sunt egale din punct de vedere psihologic, unul dintre motivele tale de egalitate :P

    In fata votului:
    1 prost este egal cu 1 destept

    2 prosti nu sunt egali cu 2 destepti, pentru ca din 2 destepti, unul n-o sa vina la vot, fiindca i se pare ca totul e lipsit de sens.

    3 prosti nu fac nici atata 3 destepti, pentru ca din 3 destepti, unul are probleme existentiale si nu vine la vot, iar altul e sigur ca o sa iasa tot aia si n-are sens sa se mai duca.

    4 prosti contra 4 destepti?
    Exclus: din 4 destepti, unul n-are Mercedes si i se pare ca n-o sa se schimbe nimic, altul stie el cine o sa iasa, iar al treilea prefera sa adoarma la un film bun de cinemateca.

    Concluzia:
    Asta e Democratia: 100 de destepti n-or sa faca niciodata cat 1 prost care voteaza!

    RăspundețiȘtergere